Новости

ЦАРСКИ ЧАСОВИ И ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ НА ВЕЛИКИ ПЕТАК У ШИПОВУ

Објављено: 14. априла 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 1409

Богослужење у граду Шипову  на Велики Петак је почело ујутро у 08 часова и то првим, трећим, шестим и деветим часом (Царски часови )који нам говоре о страдању нашега Спаситеља за род људски.

Ево дана који је сав ноћ. Одсуство сунца на небу и помрачени разум  на земљи направило је од овога дана најцрњу и најстрашнију ноћ  у  историји човјечанства, тако говоре неки свети Оци о овом страшном дану . И јутрос на Царским часовима пјевајући црквене пјесме подсјећамо се на језиве тренутке овога стравичног дана због кога трепте од узбуђења и језе милион људских душа. Међутим  ма колико да је овај дан пун греха, мрака и страха, он је спасоносан дан за род човечји. Безумље људско покушало је уништити Онога који је дошао да спасе свијет од гријеха, али свемогући Бог прави преокрет који ћемо прославити у недељу, и сваке недеље, дан свијетлог Христовог Васкрсења побједе над смрћу. Идући у сусрет овом великом празнику научимо се да стражаримо и бдијемо над својом душом и да за њу тражимо здраву и љековиту храну која је од Христа. Ту храну наћићемо у његовим ријечима и дјелима који су пуни љубави и праштања па чак и у оним најтежим тренутцим живота. Помолимо се за ближње као што се Он молио у сузама: Оче опрости им јер не знају шта чине, и примићемо плату праведничку у Царству Небескоме.

            У поподневним часовима служена је вечерња сужба Великог Петка са изношењем паштанице коју је многобројни народ цјеливао и поклонио се умрлом Господу, изображеном на плаштаници.  Након изношења плаштанице, на повечерју, пјевао се канон о распећу Господа нашега Исуса Христа, који нам описује жалост Цркве и плач Пресвете Богородице.