Новости

Четврта недеља Великог поста-Средопосна

Објављено: 18. марта 2018.
Категорија: Новости
Број читања: 1028

У четврту недељу Великог поста  у храму рођења Светог Јована Крститеља у Шипову служена је литургија Светог Василија Великога.

Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Радослав Станковић  а саслуживао му је ђакон Дејан Грчић. У олтару су помагали чтеци Борислав Вранић и Мирко Тривунчић.  Млади ђакон је бесједио о јединој, правој и истинитој вјери Православној и позивао народ на покајање и причешћивање Светим Тијелом Господа Нашега Исуса Христа, и томе како треба да вјерујемо свим срцем у нашег спаса Господа и у једну Свету Саборну и Апостолску цркву.Причешћу је приступио  велики број вјерника што је велика радост за све нас.

 Да нам данашње молитвено сабрање и причешће буде на спасење душе и тијела, и да спремни дочекамо Васкрсење Господње.

 

Ти све људе подупиреш и понижене усправљаш, Христе Боже наш. Ти си из недара отачких неодељено произишао и од Свете Дјеве Марије се оваплотио и у свет си дошао да би природу нашу, отпалу од раја, и од нетелесних и душегубних разбојника нападнуту, обнажену трулежношћу и зло рањену, бриге удостојио и древној отаџбини повратио. Ти Сам Владико невидљиве наше убоје исцели и телесне погибли свежи, преко часне крви Твоје, коју си за нас излио, и светог печата Твог који си нам даровао. И избави нас од непрестаних рана и од невидљивих злодетеља који хитају да нам отму веру и наду у Тебе, и хоће да са нас свуку Твоју благодат. Не лиши нас Твога човеко љубљ а, гостионице и спаситељног Твога лечилишта да бисмо се, излечени и, од свакога порока очишћени, удостојили да будемо записани са првороднима Цркве небеске; Јер си Ти лекар видљивих и невидљивих болести; Ти и благочестивом роду нашем саборац буди. Јер си ти Бог Спаситељ наш, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и свесветим, и благим и животоворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

(заамвона молитва четврте недеље Великог поста)

 

Чтец при храму рођења Светог Јована Крститеља у Шипову Мирко Тривунчић