Новости

Лазарева субота и празник Цвијети у Шипову

Објављено: 9. априла 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 1583

Субота уочи празника Цвијети посвећена је усомени на васкрсење четвродневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, гдје су га дјеца свечано дочекала пјевајући му весело и радујући му се.
Тако је било и у Храму Св. Јована Крститеља у Шипову, у поподневним часовима служено је празнично вечерње богослужење и свештеници шиповски су осветили врбине гранчице које су подјељене народу а затим је извршен трократни опход око светога храма са црквеним барјацима и рипидама.
Посебно радосну и свечану слику која се могла видјети у порти цркве дала су дјеца која су се раздрагано играла и трчала око цркве свечано обучена и са звончићима око врата а у рукама врбине гранчице и цвијеће као некада када су дочекивали Христа на капијама града Јерусалима . Сутрадан у недељу на празник Цвијети служена је Света Литургија на којој се причестио велики број вјерника а послије су сви заједно са својим свештеницима отишли на трпезу љубави.
Нека нас овај празник сабере и ојача да управимо своје мисли на чисто срце које Бога види, а такво срце су имала она дјеца која су дочекивала Цара славе Господа нашега Исуса Христа који је рекао: Пустите дјецу да дођу ка мени јер је таквих царство небеско!

Осана сину Давидову, благословен који долази у име Господње!