Новости

НЕДЕЉА О МИТАРУ И ФАРИСЕЈУ

Објављено: 21. фебруара 2016.
Категорија: Новости, Фото галерија
Број читања: 1740

DSCN3549У недељу, 21. фебруара, 2016 године,  недеља о митару и фарисеју, у нашем храму је служена Света Литургија. Свету Лирургију су служили свештеници Радослав Станковић и Љубинко Аничић, уз учешће и одговарање дјеце и вјерног народа.

   Ова недеља спада у једну од пет припремних недеља које претходе Великом посту, а у којима нам Црква  скреће пажњу на његову озбиљност и позива нас  да размишљамо о његовом значају. Свака од њих носи неку јеванђељску поуку и поруку, указујући на суштински вид покајања. Данашња веома важна порука из Еванђеља јесте СМИРЕНОСТ.

   Еванђељска прича у којој се указује да задовољство самим собом,самохвалисавост, гордост, фалсификовање религије, извршавање спољашње форме и побожност кроз само спољашњи вид учешћа у Храму нису оправдали фарисеја, а да искрена скрушеност и смирење митара ( цариника) нађоше оправдање пред Богом.

  Од данас па кроз цео ток поста провлачи се нит покајања кроз црквене пјесме:

„Отвори ми двери покајања, јер дух се мој рано подиже ка Твоме светоме храму, носећи тјелесни храм сав опогањен: но, као милостив очисти Твојом милосрдном милошћу“.

Након Свете Литургије за све вјерне је припремљено послужење у просторијама Епархијског двора.

Драга браћо и сестре, благословено стадо Христово, драга дјецо поред малих екрана, научимо се од смиреног цариника и редовно походимо Света богослужења у храму, покајно вапијући:„Боже! милостив буди мени грешном“