Питања и одговори

О дужности да опраштамо онима који нам згреше

Објављено: 30. априла 2015.
Категорија: Питања и одговори
Број читања: 1155

KleopaЗли слуго, сав дуг онај опростио сам Ти,
јер си ме молио. Није ли требало да се и
Ти смилујеш на свога другара?
(Матеј 18, 32-33).

Љубљени верници,
Свето и божанско данашње Јеванђеље нам показује дужност да опраштамо онима који нам греше. Господ наш Исус Христос, нас учи да се цео Закон и пророци темеље на двема заповестима, то јест да љубимо Бога и ближњега свога (Мт 22, 37-40). Милост је једно од добрих дела које извире из љубави, по сведочењу Светог Апостола Павла, који вели: Љубав се умилостивљује (1. Кор 13, 4). Ко нема милости према свом брату знак је да тај нема љубави и пребива у мраку мржње према браћи (1. Јн 2, 9-11; 4, 20).

Љубав Божија према нама подобна је љубави родитеља према својој деци (Поновљени закони 1, 37-45; Исаија 49,15; 66, 13). Као што отац и добра мајка љубе своје синове и, ма колико пута би они погрешили, ако се обрате и траже опроштај, опраштају им и помилују их, таква је и љубав Божија према нама, који смо Његови синови (Јн 1,12) и тако нам пристоји да будемо са љубављу и са милошћу према онима који нам згреше. Спаситељ наш Исус Христос, будући прикован на Крсту, молио се за оне који су Га разапели, говорећи: Оче, опрости им, јер не знају шта чине (Лк 23,34).

Буде ли когод имао сва добра дела, ако љубави нема, ништа нема (1. Кор 13,1-2). Син Божији дошавши у свет, из Своје безграничне доброте, са љубављу и милошћу према нама (Еф 3,18-19), укинуо је разлику између непријатеља и пријатеља и дао нам заповест да љубимо своје непријатеље, да благосиљамо оне који нас куну, да се молимо за добро оних који нас озлеђују и прогоне и да творимо добро онима који нас мрзе (Мт 5, 44). По сведочењу овог учења није нам допуштено никога да мрзимо, него треба да све који нам згреше љубимо и да им опраштамо сагрешења, чак ако би нам творили највеће зло.

Сећајмо се да Бог из своје безграничне доброте: даје дажд и праведнима и неправеднима, и Он својим сунцем обасјава добре и зле (Мт 5,45). Зато смо и ми дужни чинити свима добро и опраштати сагрешења онима који нам згреше (Мт 6,12; 1. Сол 5,15), носећи немоћи других (Гал 6, 2; Еф 4, 2). Тако нас подстиче и Свети апостол Павле говорећи: Будите међу собом благи, милостиви, праштајући један другоме, као што је и Бог у Христу опростио вама (Еф 4, 32). На другом месту вели: Подносите један другога, опраштајући један другоме; а ако ко има тужбу на кога, као што Христос опрости вама, тако и ви (Кол 3,13).

Дакле, браћо моја, сећајући се љубави Божије према нама, који стално грешимо пред Њим, трудимо се и ми по својој моћи да свагда опраштамо онима који нам згреше (Јн 13, 34). Љубав према Богу не може се појавити међу нама без љубави међу нама и без опроштаја онима који нама греше (1. Јн 3,17; 4, 20-21).
Амин.

Старац Клеопа

 

 

 

 


    Notice: WP_Query је позван са предметом који је застарео почев од издања 3.1.0! caller_get_posts је застарело. Уместо тога користите ignore_sticky_posts. in /home/samahosting1/public_html/addon-domains/parohija-sipovska.com/wp-includes/functions.php on line 4551