Новости

ПОКЛОНИЦИ ИЗ ШИПОВА ПОД ОСТРОШКОМ СВЕТИЊОМ

Објављено: 23. августа 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 4930

У недјељу, по празнику Преображења Господњег, група од седамдесет поклоника  у трудољубљу парохија шиповских, по благослову Епископа Атанасија, а на челу са свештеником протојерејем-ставрофором Радославом Станковићем, кренула је на поклоничко путовање у светиње Црне Горе и Херцеговине.

Припремивши се постом и молитвом, са жељом и намјером да принесемо жртву и искрено покајање, ова богочежњива група је прво стигла у  манастир Цетиње  у понедјељак у раним јутарњим часовима, гдје је одстојала службу Божију  и причестила се животворним тајнама Христовим, а затим се поклонила цјелебним моштима Светог Петра Цетињског и руци Светог Јована Крститеља.

У наставку путовања посјетили смо манастир Дајбабе и принијели молитве пред чудотворном иконом Пресвете Богородице и нетљеним моштима Светог Симеона Дајбабског, а затим велелепни  и јединствени храм Васкрсења Христовог у граду Подгорици. Након тога смо у манастиру Ждребаоник цјеливали мошти Светог Арсенија Сремца, наследника Светог Саве на трону архиепископа српских, гдје смо као и у претходним манастирима са радошћу дочекани и послужени.

   Под  Острошку Светињу  стигли смо у поподневним  часовима и као што су то наши дједови и баке  чинили, многи су започели приносити покајну жртву ходећи боси до Светитељеве келије. Ред  поклоника је сезао до капије на улазу у Горњи манастир, а разговор који се чуо  на различитим језицима свједочио је о присуству оних који су дошли на поклоњење Светом Василију  са разних крајева земље Господње. Приступајући Светом Василију народ је молио за опроштај сагрјешења, а затим је прочитана молитва за све присутне. Радост  и утјеха била је потпуна .

Уторак ујутро, још једном поклонивши се Острошком Чудотворцу и причестивши се у Доњем манастиру, кренули смо пут Жупе Никшићке, гдје смо цјеливали дјелић моштију Светог апостола и јеванђелисте Луке и замолили за  милост и заступништво пред Господом овог дивног савременика Христовог. У повратку смо још посјетили манастир Тврдош и Мркоњиће, родно мјесто Светог Василија и на крају манастир Завалу, гдје нас је са пуно љубави и стрпљења уз ријечи очинске поуке благословио игуман Василије.

 Укријепљени, духовно учвршћени и обновљени, поклоници су се упутили у своје Шипово благодарећи Господу на милости и Светом Василију за велику благодат и љубав изливену на све у току овог богоугодног путешествија.

Свети оче Василије, Острошки Чудотворче, моли Бога за све нас у све дане живота нашега. Амин.