Новости

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У ХРАМУ РОЂЕЊА СВ. ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ШИПОВУ

Објављено: 7. јануара 2019.
Категорија: Новости
Број читања: 723

У раним јутарњим сатима звоно са звоника Храма Рођ. Св. Јована К. у Шипову, позвало је велики број парохијана парохија шиповских на молитвено прослављање најрадоснијег празника Божића, за који смо се припремали постом и молитвом 40дана.

Св. Литургију у шиповачком храму служио је старјешина храма протојереј-ставрофор Драган Шкалоња, уз саслужење сабраће храма: протојереја-ставрофора Радослава Станковића, протојереја Љубинка Аничића, протонамјесника Жељка Раките и ђакона Дејана Грчића.

У току свете литургије велики број парохијана парохија шиповских сјединило се са тјелом и крвљу Господа нашег Исуса Христа, и прочитана је посланица Његове светости патријарха српског г.г. Иринеја, у којој између осталог пише:

Све вас, децо наша духовна, позивамо на међусобно разумевање, љубав и праштање. Чувајмо се тешких и неопрезно изговорених речи, имајући на уму да друштвено окружење у коме живимо стварамо управо речима. Благе речи лече, груба реч повређује, а ране од речи често су грубље и од физичких рана. Због тога нас премудри Соломон учи да су смрт и живот у моћи језика (ПрС 18, 21). Уколико видимо да нам ближњи наноси неправду, поступимо по јеванђелском начелу, разговарајмо са њим чинећи све што је у нашој моћи да добијемо брата свога (Мт 18, 15). Опраштајмо једни другима до седамдесет пута седам (Мт 18, 22), а у судовима које доносимо према другима руководимо се истином коју треба да образлажемо благо, са поштовањем, добре савести (2 Кор 4, 2).“.

У послијеподневним сатима служена је вечерња молитва, након које је преломљена божићна чесница, а само је ЛУКА ШКАЛОЊА из Београда био најсретнији па је пронашао дукат, који су даровали храбри момци који су пливали за ЧАСНИ КРСТ на празник Богојављења 2018.године.

Остала светосавска дјеца су отишла кућама са утјешним и симболичним поклонима у виду кованог новца и са надом да ће идуће године они бити сретни па наћи златник.

Благодарећи Господу на овоме дану, у коме, по речима светог Романа Слаткопојца, „Дјева рађа Надсуштнога, а земља пећину нуди Неприступном; анђели и пастири заједно славе, а мудраци путују у друштву звезде; ради нас се као мало дете роди превечни Бог“, јављамо свету велику радост и све вас поздрављамо сверадосним божићним поздравом:

Мир Божји – Христос се роди!

Срећна и Богом благословена наступајућа Нова 2019. година!

Чтец Обрад Поњевић