Новости

ШИПОВАЧКЕ БАРЕ – МЈЕСТО СТРАДАЊА И ИСПОВЈЕДАЊА

Објављено: 5. августа 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1599

 DSCN1719  У сриједу, 05. Августа 2015. године, благословом Његовог Преосвештенства  Епископа бихаћко-петровачког Господина Атанасија, трудом и залагањем свештеника  и свесрдном помоћи Начелника Оштине Шипово и локалних Привредника, на стратишту „Шиповачке баре“, започета је акција просјецања и насипања пута до постојећег споменика који свједочи о масовном страдању Срба из Шипова и околних села од стране Усташа и страних окупатора.

    На овом мјесту је у Септембру мјесецу 1941. Године, од стране Усташа и Окупатора на звјерски начин убијено 525 Срба из Шипова и околних села, како стоји на овој Спомен-плочи, тачан број нико незна и сматра се да је много више пострадалих који су свој земни живот скончали међу врбама на овом,  невином крвљу, натопљеном мјесту. Вјерује се, а судећи по презименима, да нема житеља  на Општини Шипово, а да неко од његових дједова и рођака није пострадао на Шиповачким барама.

    Господ, који не заборавља слуге своје, преко свога Архијереја, као доброг Пастира, васкрсава и отима од заборава оне који Га исповједише до краја  и осташе чврсти и непоколебљиви у вјери у Свету Тројицу и име Божије, а укључујући у ово добро дјело управо унуке и потомке пострадалих, да својим трудом и залагањем буду сарадници Божији.

    На овом страшном мјесту мучеништва је у плану да се сагради Храм који ће бити мјесто молитве и свједочанства, а то говори да нису радови завршени већ да тек почињу и овом приликом се захваљујемо на помоћи Општини Шипово, ШГ „ Горица“, ЈКП“ Лисина“, Господи: Ратку и Петру Видовићу, Жељи Мандићу, Радовану Топићу и Драгану Вујнићу, да учинимо први корак овог богоугодног дјела, као и свим другим привредницима и људима добре воље који ће узети учешћа у одређеној фази рада.