Питања и одговори

Шта вреди одело, ако нема тела да се одене?

Објављено: 29. априла 2015.
Категорија: Питања и одговори
Број читања: 1199

10411435_1568577736703730_2689952263563557928_n

Шта вреди одело, ако нема тела да се одене?
Шта вреди тело, ако душа њим није огрнута?
Шта вреди душа, ако Ти у њој не бдиш, Огње у пепелу?

Одело је моје пепео и дим, ако му тело моје не даје цене. Језеро моје лепо слепо је блато, ако се оката вода оцеди из њега. Душа је моја пепео и дим, ако се Ти из ње оцедиш, Росо јутарња. У пепелу свих ствари Ти исписујеш Твоје име, и димом свих ствари засењаваш пламен Твога сјаја. Твој пламен је роса за жедне, који се савијају Твоме загрљају. Но Твој пламен је сажижући огањ за оне, који беже од њега.

Заиста, Ти си рај чистим и пакао нечистим. Када дође Последњи Дан – кад се Први и Последњи Дан открију људима као Један Дан – тад ће се чисти радовати а нечисти жалостити. И вапиће нечисти: авај, једосмо пепео на земљи, а сад морамо да једемо огањ на небу!

Пророци Твоји, Мајко небесна, беху откривачи огња испод пепела, ронци у вулканска гротла. По бескрајној милости Својој свакоме си дала да открије варницу, за којом је ронио, док се све варнице не слише у пламени пожар Сина Твог, Мајко небесна.

Господе, подизао си пастире свакоме стаду, и пастири су ложили огњеве за своја стада, да се стада не замрзну на врлетном друму историје. Док Свечовек, Син Јединородни, не разбукта огањ велики и не позва сва стада да се греју.

Гле, како се дубоко крију сви племенити метали, очи дубине земаљске! Како ли си тек Ти скривен под пепелом земље, најплеменитији камене!

Сиромах оре своју њиву и одмахује главом кад му говорим: богаташе, дубоко испод твоје јалове њиве почива језеро растопљеног злата. Не одмахујте главом, осиротели царевићи, кад вам говорим, да је тело драгоценије од одела, и душа од тела, и Пламени Цар од душе.

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ
МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ