Новости

У Теодорову суботу служена Литургија у храму Светог Јована у Шипову

Објављено: 16. марта 2019.
Категорија: Новости
Број читања: 445

У прву суботу Великог поста, када наша Српска Православна Црква молитвено слави спомен на Светог мученика Теодора Тирона – Теодорову суботу, 16. марта 2019, служена је Света Литургија у храму Светог Јована у Шипову. Молитвено сабрање је предводио протопрезвитер-ставрофор Петар Миловац, сабрат храма, а саслуживао му  је протопрезвитер-ставрофор Радослав Станковић и ђакон Дејан Грчић.

Пригодном  бесједом сабраним вјерницима обратио се прото Петар, говорећи о  Светом Причешћу и о Светом великомученику Теодору Тирону, коме је посвећена прва субота Великог и Часног поста.

Прото Петар поучио вјерни народ о Великом посту, који хришћани посте ради освећења душа и тијела наводећи да овај пост ми хришћани постимо ради освећења душа и тијела, а то значи ради примања божанске свјетлости, божанске милости и ради напредовања у врлинама да бисмо се удостојили да послије 40 дана поста уђемо у Велику недјељу, последњу недјељу Свете Четрдесетнице, која је посвећена страдањима Христовим, оној искупитељној крсној жртви која је крунисана Васкрсењем Христовим.То је наш пут, то је наш циљ, драга браћо и сестре. Постимо пост да бисмо се преко њега очистили, спремили, Христу Богу приближили и да бисмо се с Њим сјединили, јер је Он дошао у овај свијет да устроји наше спасење.

Тек што Свети Теодор бјеше ступио у војску, у пук Мармаритски, у граду Амасији, отпоче гоњење хришћана под царевима Максимијаном и Максимином. Како Теодор не хтје крити да је и он хришћанин, био је подвргнут на суд и бачен у тамницу, а тамница закључана и запечаћена, јер, нечастиви судија хтједе Теодора уморити глађу. У тамници му се јави сам Господ Исус Христос и охрабри мученика Свог говорећи му: „Не бој се, Теодоре, Ја сам с тобом, не узимај више земаљске хране и пића, јер ћеш бити у другом животу, вјечном и непролазном, са Мном на небесима“. У том се јави мноштво ангела у тамници, сва тамница се освијетли пресјајно, стражари тамнички видјеше анђеле у бијело обучене, и врло се уплашише. Потом Свети Теодор би изведен, мучен и на смрт осуђен. Пострадао је 306. године, бачен у огањ, он предаде душу своју Богу Вишњем.